چرخه رنگ چیست و چگونه می توان درمنزل استفاده کرد؟

تاریخ : 18 آذر 1397

چرخه رنگ چیست و چگونه می توان درمنزل استفاده کرد؟

چرخه رنگ یکسری اطلاعات به ما می دهد که به وسیله ی آن می توان از ترکیب رنگ های مختلف برای چیدمان یا خرید برخی وسایل مان استفاده کنیم.به صورتی که با هم هماهنگی داشته و از نظر بصری برای ما زیبایی به ارمغان بیاورد.

مقاله مرتبط: توصیه های نورپردازی در دکوراسیون و ایجاد یک دکور شاد

 

در منزل وسایل مختلف و زیادی وجود دارد که باید برای چیدمان انها یکسری اصول را رعایت کرد تا منزل ما شلوغ و به هم ریخته و نازیبا به نظر نرسد.

مقاله مرتبط: تاثیر نقشه فرش در دکوراسیون

 

رنگ در منزل و زیبا به نظر رسیدن ان نقش به سزایی دارد.

اگر بخواهیم بدون فکر و تناسب رنگ ها وسایل مان را با رنگ های متفاوت انتخاب کنیم و بعد ست کنیم به مشکل بر می خوریم. این کاری مشکل می شود. در صورتی که اگر دسته یا پالتی از رنگ های متناسب با هم را انتخاب کنیم، و وسایل مان را با توجه به این رنگ ها انتخاب کنیم و با هم هماهنگ کنیم ، نتیجه ی آن بهتر به نظر می رسد.

زمان ابداع اولین چرخه رنگ بر می گردد به تحقیقات آیزاک نیوتون روی نور سفید و تجزیه ی ان با منشور.

بر اساس این چرخه ی رنگ سنتی که در دوران مدرسه یاد گرفتیم قرمز و زرد و ابی از جمله رنگ های اصلی هستند که از هیچ رنگ دیگری به وجود نیامده اند اما رنگ های دیگر از ترکیب این رنگ ها با هم یا ترکیب رنگ های دیگر با هم به وجود می آیند و طیف های مختلفی از رنگ ها را به وجود می آورند.

از ترکیب دو به دوی رنگ های اصلی رنگ های ثانویه و رنگ های درجه ی دو به وجود می اید و از ترکیب رنگ های ثانویه با یکی از رنگ های اصلی رنگ های درجه ی سه یا رنگ های ثالث به وجود می آیند.

مقاله مرتبط: درمان افسردگی با دکوراسیون داخلی

 

هارمونی رنگ ها

در تئوری رنگ ،هارمونی رنگ ها ویژگی خاصی است که چند ترکیب رنگ مشخص دارای ان ویژگی هستند. به طور کلی برای ترکیب رنگ شما از شش تئوری می توانید استفاده کنید.

 

تک رنگ

در این مورد شما می توانید از یک رنگ با غلظت های متفاوت و تنالیته های مختلف استفاده کنید. برای استفاده از این دسته از رنگ ها باید رنگ های تیره و روشن از یک نوع رنگ را استفاده کرد.

از این ترکیب رنگ شاید نتوان در چیدمان یک منزل استفاده کرد زیرا باعث دلمردگی و دل زدگی در طول زمان می شود.

اما از این ترکیب رنگ میتوان در صحنه های دراماتیک و فضاهای پر جاذبه استفاده کرد.

 

رنگ های مشابه

این هارمونی شامل رنگ هایی می شود که در چرخه رنگ در کنار هم یا همسایگی هم قرار دارند. این نوع هارمونی در طبیعت بسیار یافت می شود، و برای خلق تصاویر آرامش بخش و خوشایند که از طبیعت الهام گرفته شده و برای حفظ پیوستگی و یکپارچگی بین قسمت های مختلف می توان از این نوع ترکیب رنگ استفاده کرد.

مثلا رنگ زرد و سبز در کنار هم قرار می گیرند و یک حس طبیعی بودن را به بیننده القا می کنند.

 

ترکیب مثلثی رنگ ها

این ترکیب از سه رنگ تشکیل می شود که در چرخه ی رنگ ، این سه رنگ با فواصل یکسان از هم قرار دارند. به عبارت دیگر این سه رنگ را اگر با خط به هم وصل کنیم ، تشکیل مثلث متوازی الاضلاع می دهند. این ترکیب رنگ اصولا برای خلق فضاهای شاد و زیبا و فانتزی به کار می رود.

در استفاده از این مدل از رنگ باید دقت کنید زیرا باید به صورت هنرمندانه از این ترکیب رنگ استفاده کرد، و بدانید که باید میزان استفاده از هر رنگ در مجموعه را درست به کار ببرید. اگر هر کدام از رنگ ها را به یک اندازه در محیط به کار ببریم، نتیجه شلوغ می شود.مثلا هر رنگ به عنوان رنگ زمینه انتخاب می شود ان دو رنگ باید به نسبت کمتری در زمینه به کار رود.

پس در این ترکیب رنگ یک رنگ به عنوان رنگ اصلی و دو رنگ دیگر با غلظت های متفاوت به صورت جزیی در دل ان به کار می روند.

 

رنگ مکمل

تابحال شاید چیزهایی در مورد رنگ های مکمل شنیده باشید، این رنگ و ترکیب رنگ و هارمونی بسیار مورد پسند است. زیرا دو رنگ متضاد به صورت کاملا هماهنگ در دل هم قرار گرفته و به صورت یک ترکیب بسیار خوشایند به دل می نشینند.

به کار بردن نسبت کاملا مساوی این دو رنگ اشتباه متداولی است که از طرف کسانی صورت می گیرد که بدون توجه به هارمونی دو رنگ این دو را کنار هم به کار میبرند. البته این قضیه کاملا سلیقه ای است ، اما بهتر است که یک رنگ به صورت غالب در تصویر به کار رود و رنگ دیگر به عنوان جزیی از زمینه استفاده شود.

توصیه می شود که رنگ سرد را به عنوان رنگ زمینه و رنگ دیگر که گرم است و جلوه دارد در دل ان به کار ببرید تا به تصویر یا محیط خود جذابیت بدهید.

نکته ی دیگر این است که رنگ های مکمل یکدیگر را تقویت می کنند .مثلا وقتی یک رنگ سبز در دل یک زمینه ی قرمز قرار می گیرد، درخشانتر و زیبا تر و پر نمود تر نمایش داده می شود.

برای اینکه نتیجه ی بهتری بگیرید میتوانید روی روشنی و تیرگی و غلظت های متفاوت رنگ ها کار کنید تا به نتیجه ی مطلوب برسید و بهترین و زیباترین حالت را به دست آورید.

 

رنگ های مکمل ناپیوسته

این هارمونی مشابه هارمونی قبل است یعنی مشابه رنگ های مکمل است. وقتی دو رنگ برای کار کافی نباشد از رنگ سوم استفاده می کنند .و این میشود ترکیب رنگ مکمل ناپیوسته ...

استفاده از این رنگ ها دراین پالت به این صورت است که به جای استفاده از یکی از رنگ های مکمل ، از دو رنگ کناری ان استفاده می کنیم.

با این ترکیب رنگ فضا با تنوع رنگی و رنگ های شاد ایجاد می شود.

برای مثلا مکمل رنگ ابی نارنجی است و به جای ان از دو رنگ کناری نارنجی یعنی زرد و نارنجی کمرنگ استفاده می کنیم.

هنگام استفاده از این هارمونی باید به مقدار استفاده از هر کدام از رنگ ها دقت کنیم. و باید سعی کرد از یک از رنگ ها بیشتر از دو رنگ دیگر استفاده کرد. و از دو رنگ دیگر برای برجسته کردن قسمت هایی از محیط در زمینه ی رنگ غالب استفاده کرد.

 

رنگ های مکمل دوگانه

این هارمونی هم به رنگ های مکمل شباهت دارد. تنها تفاوتی که دارد، این است که به جای یک جفت رنگ مکمل دو جفت رنگ استفاده می شود. فرقی ندارد که این دو جفت رنگ در کجای چرخه قرار داشته باشد، مهم این است که هنگام به کار بردن این چهار رنگ دقت کنیم که تصویر یا محیط شلوغ به نظر نرسد.

از یک جفت رنگ در رنگ غالب محیط استفاده کنیم و از یک جفت دیگر در برجسته کردن قسمت های دیگری از محیط زندگی خود به کار ببریم.

 

 

لازم به ذکر است که همه ی اینها یک سری اصول و قواعد است که برای به کار بردن درست تر رنگ ها استفاده می شود. اما شما بهتر می توانید از ترکیب رنگ ها طبق سلیقه ی خود استفاده کنید و شاید طبق قاعده ای چیزی ممنوع ولی شما استفاده کنید و به کار ببرید ، و نتیجه ای زیبا به ارمغان بیاورید.